HTML

myaszösz

Elmegyek és megnézem, elolvasom vagy lefényképezem, meghallgatom, megszeretem, kinevetem vagy elsírom. De leginkább leírom.

Utolsó kommentek

  • grecka: Kedves Urszuszka, ha kedved támad a könyvkötészetről beszélgetni,csak rajta,Teljesen jól érzed és ... (2010.01.20. 20:50) Könyvkötő
  • torpicur: Ez tetszik. Ismerős az érzés. :) Gratulálok a gyilkoláshoz. :)) Ismered Ady-tól a "Megöltem egy pi... (2009.06.23. 07:48) Megölni a mumust
  • Utolsó 20

Jeges kiment a Napra

2007.09.30. 13:00 :: urszuszka

Egy szombat este a Gödörben

 

Egy halálradolgozott pénteki nap után, úgy döntött Jeges, hogy szombat este ki fog menni a Napra. Több napilap, még több kultúra rovatából mosolygott rá ez a koncertajánló, lemezbemutató a Gödörben. Emlékezett rá, hogy az együttes korábbi felállását – Magura – szintén nagyon kedvelte.

 

Mi is a Napra/Magura? A név találó. Tényleg úgy érzi magát az ember a koncert kellős közepén, mint aki kiment a napra. Valami újat, szokatlant hall a zenében, mégis valami ősi, ösztönszerű, reflexszerű érzése támad, lábai és kezei követik a ritmust, mintha mindig is ezt a zenét hallgatta volna. Egyszerűen süt rá a fény, és a nap melegíti minden porcikáját. Az új és a szokatlan az talán a gitárjáték. Az egyik zenekari tag elmondja a színpadon, hogy a gitárost meghívták az országos prímástalálkozóra… a gitárjával, hiszen úgy csúszkálnak az ujjai a húrokon, mintha valóban egy cigányprímás bazseválna. Szokatlan a citera és a tangóharmónika együtt, a kissé sablonos és már egyhangú városi zenékhez szokott füleknek igazi felüdülés. Jeges ugyanakkor rácsodálkozott arra is, hogy valahogy ezek, a kalotaszegről származó dalok, melyek alapjául szolgálnak néhány Napra számnak, hogyan tudnak olyan feszes egészet alkotni, hogy aki először hallja, már úgy érzi, fejből tudja a szövegét. Furcsa dolgok ezek - vonja le a ténymegállapítást Jeges -, az ember nem is számít rá, hogy ilyen lavinaszerűen tör elő belőle a cigányzene, népzene szeretete, és csak azon veszi észre magát, hogy száz másikkal együtt csettintget az ujjaival, dobbant egyszerre a lábával, perdül, fordul és örül, hogy kiment a Napra.

Talán már törvényszerű, hogy egy ilyen vérmérsékletű zenekarnak muszáj táncosokat is színpadra vinnie. Négy fess ’legíny’ robban a színpadra, dinamikus mozdulatok, ugrások, farmernadrágos térdeken csattanó tenyerek. Domináns a szólótánc, mindannyian mutatnak valamit miközben a cigányprímás pengeti a gitárját. Később csatlakoznak a lyányok is í legínyekhez, ekkor táncuk lassúvá, ringatózóvá válik.

A koncert végén két ráadás is következik, Jeges ujjai azonban már végképp feladják a harcot és ernyedten lógnak a sok csettintgetés miatt. Majd a koncert végeztével dedikálás, lemezvásárlás és száraz fehérborból egy jóleső nagyfröccs. Pazar szombat este.

                                                                    www.napra.hu

 

Napra

1 komment

Címkék: napra jeges both

A bejegyzés trackback címe:

https://urszusz.blog.hu/api/trackback/id/tr62676082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Alexa 2008.07.20. 09:52:22

Sziasztok!Nagyon jó volt a szombat esti buli.Debrecenben ti hol laktok?
süti beállítások módosítása